Keblinger

Keblinger

I made this widget at MyFlashFetish.com.

heartbeat

nuffnang

:: TIPS NAK TULIS ENTRY | BAGI YANG DAH KERING IDEA ::

| Selasa, 28 Februari 2012

ASSALAMUALAIKUM..!!

AHAKS-ahaks semua.. kipas susah mati aku.. sejak-sejak dah nak exam ni… bernafsu-nafsu aku nak update belog, apasal ek..?? ada pape ke..?? aku benci la word, nak auto correct pulak.. aku tulis bahasa melayu la, bukan bahasa ibunda kau…aarrgghh..

Ppffttt… tapi lantak pi la, kalau ada yang tersilap tu, bukan aku yang buat tau, tap benda ni yang gedik nak auto correct sendiri.. ahaks.. ^^.. orite.. hari ni.. I’m just wanna to share you some tips… tips apa.. bukan tips-tips biasa yang korang baca kat blog aku ni..

But maybe ni lain sikit.. ha, tips bagaimana nak dapatkan idea, untuk update belog.. korang mungkin kekadang berpulun-pulun nak cari idea kan macam mana nak dapatkan idea nak tulis blog..

Eh, blog aku dah setahun tak update.. ko ada idea tak.. itulah dilemma yang dialami oleh kebanyakan belogger baru… huhu.. no idea to share.. ok.. kat sini ada beberapa tips.. moga berguna untuk semua…

hasil carian google.. terima kasih..
(Drum roll..)

Satu : korang kene ada sebiji kamera..
“kamera sekarang mahal la, mana nak cari duit nak beli kamera”.. hey hey hey.. cuba sabar dulu… aku tak suruh pun korang beli DSLR atau kamera yang mahal-mahal tu.. pakai kamera handphone korang pun dah ok, as long as, gambar yang diambil tu, clear, dan boleh orang tau ko amik gambar apa.. [paham]

Tapi kalau ko ada DSLR, atau kamera2 digital lain tu, itu dah menjadi satu advance kat korang.. huhu.. ala ag pon, sekarang ni, semua orang dah paki henpon ada kamera kan… so tak jadi masalah, no excuses..

Dengan kamera, korang boleh tangkap gambar benda yang ko rasa bez.. nanti bila tengok balik gambar tu.. ada cerita disebaliknya, dan cerita tu pulak ala-ala fairy tail gitu, korang pon boleh la share kat belog.. sambil memasukkan gambr sebagai inspiration terhadap penulisan itu..

Ala yang macam iklan CANON YUNA tu.. setiap gambar ada lagunya.. ahaks.. tak gitu cek bedah..~~

Dua : kene ada daya ingatan yang kuat..
(eh, jap ini tips kea pa??).. tibai.. ni pun aku rasa penting.. kalau korang ada sikap mudah lupa macam aku ni, aku rasa agak sush sikit la.. boleh nak jugak, korang kene ada buku catatan, then korang write apa yng perlu.. pastu nanti bila dah sampai kat rumah, dan bernafsu nak update blog.. boleh la korang cerita kan balik moment2 manis tu, tanpa tertinggal satu pon…

Ha, senang kan… tpi kalau ingatan korang kuat, tak perlu kowt buku catatan tu..haha..

Tiga : mempunya semangat yang tinggi terhadap belog..
The most important.. tak boleh la nak hangat-hangat  tahi ayam.. kalau korang dah ada kamera, daya ingat dah kuat, ayat dah power, tapi bila ak update belog punya la malas haram jadah.. memang tak payah la buat belog… deactivate je lagi bagus…

Buang masa dan ketika je… buat belog sebab tengok orang lain ada belog…kihkihkih.. tukar niat anda.. ehhee..

Empat : blogwalking
Blogwalking ke otai-otai punya belog.. ko jangan pergi blogwalking ke adik junior ko punya belog pulak, boleh nak pergi, tapi berikan priority kepada yang lebih senior.. tak gitu.. mereka lebih pengalaman..

Tengok cara2 penulisan diorang macam mana… isi apa yang diorang taruk.. macam mana diorang bercerita..

Nanti bila kita dah terer.. baru ok.. banyakkan menulis, nanti lagi banyak pengalaman yang akan kita dapat… jangan  hanya duduk di takuk lama..

Hu.. moga-moga tips ini berguna untuk rakan-rakan blogger yang lain… sharing is kongsi kan.. so aku dah share dah, sedikit pengetahuan dan pengalaman dalam dunia blog ni.. kat dunia maya ni.. banyak sangat blog, just taip je kat google, pasti akan keluar..

So kepada belogger yang baru nak berjinak2 tu, kedatangan anda amat dialu2kan..huhu… semoga bertambah rakan-rakan kita dalam arena dakwah dalam bentuk blog dan penulisan ilmiah sebigini..

Walaupun, blog aku tidak seilimiah mana, tapi aku cukup berbangga, ada ramai kawan yang menulis atas dasar ilmiah dan dakwah.. you go guys..

Hehe..

Jaga diri hiasi peribadi..

Nota mulut : Alhamdulillah, TQ ya Allah, atas kurniaan mu..
www.tips-fb.com
SILA TERUJA DENGAN LIKE ^_^

3 RENJATAN:

{ ekstensial sosial } at: 28 Februari 2012 1:54 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

tips yg bgune siot....lupa nak bgtau...ekhsan kirim salam...kah3

{ Rafqa firdaus } at: 28 Februari 2012 2:25 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

ermm..terima kasih acap.. wahh.. bila ko jumpa dya... hehe...kim salam sayang kat dy k

{ Wardatul Insyirah } at: 14 Disember 2012 10:37 PTG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

sangat bagus :)

Catat Ulasan

PLEASE CLICK ONE.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2010 ::: NIGHT STORY :::