Keblinger

Keblinger

I made this widget at MyFlashFetish.com.

heartbeat

nuffnang

:: TIPS UNTUK MULA GUNA LAMAN SOSIAL ::

| Ahad, 30 Oktober 2011

ASSALAMUALAIKUM…!!~~

BER-PHOTOSHOOT EHHH BER-PHOTOSHOP,,.

selamat petang semua..?? apa cerita petang-petang ni..?? apa dia, tengok nona..?? tengok la.. aku tetiba je dapat idea nak mengupdate blog pasal satu tak tau la, nak bagi main point dia apa.. jap-jap bagi aku fikir…

actually idea ni datang tyme aku tengah lunch tadi.. cepat-cepat aku lari ke computer,,terus menaip ko.. yela takut terlupa… ahaks.. yes dah dapat dah.. dia more to bila kita sign up sesuatu laman social apa yang perlu dan apa yang tak perlu la… *boleh..??

ok dulu-dulu,ak suka la sign up segala macam laman social.. dulu mula dengan MY SPACE.. then FACEBOOK pastu ada BLOGGER lak.. skang TWITTER.. huhuhu.. mula-mula aku sign up dulu… ak pakai tarah je apa-apa.. asal memenuhi kriteria sudah…

gmbar ihsan google.. (agak-agak gmbr ada kene mengena tak)
*pengsan..

ok,yang korang kene buat adalah..

-HARUS ADA EMAIL SENDIRI-
Ini important la… email itu,pastikan korang buat sendiri.. tak kira la korang guna YAHOO ke or GOOGLE ke o apa-apa sahaja.. but yang popular dua ni la… aku pon ada kedua-dua email ini… kenapa penting buat sendiri..? yela,dalam dunia internet ni.. password tu most important,harus kita je yang tau..
Kalau suruh orang buat then orang lain will know kita punya password,yes memang boleh tukar password.. tapi dengan email sahaja,diorang leh cari password kita..  so mana lebih baik?? Baik buat sendiri.. ala lagi pun bukan susah pun… mudah sangat…

-PILIH PASSWORD YANG AGAK PELIK-
Erm… macam aku cakap tadi password memainkan peranan penting.. once orang dah tau password kita..habis la…hukhukhuk.. so password tu kene la merangkumi symbol-simbol.. o apa-apa sahaja.. biar pelik tapi mudah nak ingat..

-LETAK LA NAMA KORANG SEBAGAI DISPLAY-
Erm…bila dah buat account tu.. dah siap semua.. aku suggest kan,korang guna nama korang sebagai display name… atau nama glamour korang.. nama yang biasa orang panggil korang.. tapi jangan la pulak ko letak nama yang pelik-pelik,,contoh mak ko panggil ko ucuk kat rumah.. ko letak la nama ucuk kat FB ko..memang haram la orang nak kenal ko sapa.. tapi…… ada cara kedua……*next

-LETAK DISPLAY PICTURE TU GAMBAR KORANG SENDIRI-
Haha.. kalau korang tu,nak famous amous sangat la.. dan tak suka nama korang yang korang rasa very the kampong tu kan…. Korang leh la tukar nama korang tu kepada yang lebih glamour sikit, BUT,pastikan display picture tu gambar korang.. then orang boleh kenal.. –o0o0 ini rupanya budak yang curi gasing aku dulu.. even korang dah menyamar nama lain…

Sekarang ni macam-macam orang boleh buat.. nak bomoh ikut gambar la.. so kalau nak selamat, KORANG guna korang punya real nama sebagai display name, dan gambar tu korang punya suka la nak letak apa..gambar kasut ke, baju ke,kucing atau segala jenis binatang yang korang adore sangat tu. Letak-letak..

TAPI, aku paling agak kurang berkenan dengan orang yang guna nama lain, *pelik-pelik pulak tu.. cth : TAIKO KINAWARI (apa tu) ,atau PETS LOVER…what da..?? pastu kalau taruk gambar sendiri tu ,ak tak kisah sangat la.. ni boleh lak taruk gambar yang agak pelik.. macam tak kene dengan karektor…huhu..*muka basi..

Pastu bila dia add member dia.. member dia tak kenal pun dia coz dia tak show off nama n gambar dia.. so member dia tak approve la friend request.. pastu esok nya.. keluar kat INBOX..

‘SOMBONG EK KO SEKARANG, AKU ADD PUN TAK NAK APPROVE’

“EH KO SPA”

“MACAM NI LA KAWAN , LUPA KAWAN”

What da..??/ ko tu yang guna nama entah pape,,gambar pun tarak… pastu ko kata member ko sombong o dah tak ingat kawan.. patut kah..?? aku pernah mengalaminya.. rasa nak maki hamun je… *piker member je…

-TAK PAYAH NAK ADD ORANG SANGAT-
Erm.. ni lagi satu masalah,orang yang terlalu obsess ni.. semua orang dia nak add.. tak kira la dia kenal kea tau dia tak kenal…. Itu la masalahnya.. bila dia kene tipu ke apa, baru nak bising.. entah-entah yang dia add tu perompak besar dan memang dikehendaki polis macam mana..??tak ke parah..
Lepas tu kawan yang dia add mengalahkan artis…. Tapi yang Cuma berminat nak chat ngan dia seorang dua je.. itupun paksa rela agaknya… kawan ramai-ramai tapi tak membahagiakan buat apa… buang masa sahaja…

Kalau orang add kita aku rasa lagi bagus kowt,means dya nak kenal ngn kita dan mungkin dia kenal kita.. but sebelum approve tu.. tengok-tegok dulu friend list dia….* mana la tau…bomoh siam ke..

-ISI FORM YANG DIA SURUH ISI TU DENGAN LENGKAP DAN BETUL-BETUL-
Kan bese nya dia suruh isi form kan.. tentang pekerjaan la, belajar kat mana.. status and many more.. korang leh describe diri korang dalam tu.. tapi tak payah la nak panjang sangat. Asal member kornag tau,oohh ni budak tu.. dah kira cukup dah… supaya nanti tak ada la dia segan silu nak tekan approve bila korang add dia.. tak gitu gayahh…??

Ad pulak bangsa yang isi form bukan main panjang berjela… pastu private kan acc.. macam mana orang nak view maklumat ko.. bajet je…  pastu orang tak approve marah,duk maki hamun.. tapi yang ko gatal g private kan tu sapa yang suruh….uuwwweeekkk…..

Erm.cukup la tu 5 untuk korang yang baru-baru nak bermula atau dah lama berlaman social.. mungkin kadang-kadang benda simple je,.tapi kita tak amik port.. dan ini sekdar pandangan aku k… sekarang ini kat internet ramai orang bermuka-muka.. ada yang baik dan tidak lupa , ada juga yang jahat….

Cuma kita kene pandai la memilih kawan ya, tak kira kat FB o TWITTER o mana-mana sahaja laman social yang ada.. sekian sahaja TIPS (eeehh..ini tips ke) dri saya..

Jaga diri,hiasi peribadi

Bbyyeee..

Nota mulut : dah ada laman social,jang korang jadi anti social pulak.. ngeh ngeh ngeh..


www.tips-fb.com
SILA TERUJA DENGAN LIKE ^_^

3 RENJATAN:

{ PeJuAnG CinTa } at: 30 Oktober 2011 7:22 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

aku biase suke menyamar.. jadi stalker je.. hahaha

{ Fatin Mraz } at: 30 Oktober 2011 7:38 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

salam ziarah.. dari KB kat FB..hehee
baru ja folo.. meh la jenjalan blog FM lak! =]

{ Rafqa firdaus } at: 30 Oktober 2011 7:23 PTG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

pejuang cinta : erm.. best ke menyamar..?? tak rasa mintak kene maki ke..?? muahha..

fatin mraz : dah datng dah..hee

Catat Ulasan

PLEASE CLICK ONE.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2010 ::: NIGHT STORY :::