Keblinger

Keblinger

I made this widget at MyFlashFetish.com.

heartbeat

nuffnang

TUTORIAL BUAT PRINT SCREEN PADA KOMPUTER

| Rabu, 31 Oktober 2012

ASSALAMUALAIKUM.. !!

Tetiba hari nie, fikiran aku melayang-layang disaat hari hujan ini, erm, terfikir pasal blog.. Haiisshh, apasal la aku ini, dah lama bebenor meninggalkan dunia blogging ni,

“waahhh, ko dulu bukan main lagi ek, update sana dan sini tapi sekarang senyap je”
“eh ko apasal dah tak update blog lagi, lupa pasword kah”
“weeiih, ak dah buang dah ko, dari senarai blog list aku, sebab ko dah lama tak update blog”

Antara kata-kata yang tak berapa nak semangat yang terpaksa aku telan, sampai aku sendiri pon dah blur nak jawab apa bila dyorg tanya camtu.. *dalam hati, take care gak depa ni ngn blog aku.. *bangga
Mungkin diorang masih mahu membaca carutan (baca coretan) lagi kot.. hu.

conth screen capture

So aku kembali dengan membawa entry ringkas.. ahh, malas la kot, ank wat heavy entry ni.. bukan korang baca pon… khakahka….  Aku nak ajar korang cara nak buat PRINT SCREEN.. haa,

Siapa yang dah tahu camane nak print screen, angkat keybord (sambil angkat keybord)… ok, secara ringkas dan padatnya, printscreen ini, adalah kita nak capture sesuatu dari dalam screen, tanpa perlu kita tangkap gambar bagai, biar komputer yang tangkap sendiri..

Mesti kelihatan, ayat agak tonggang terbalik disitu, tapi itulah hakikat dan penerangannya.. actually ada DUA cara yang aku tau, aku akan ajar satu2 k…

CARA SATU : MENGGUNAKAN SNIPPING TOOLS

Ahaks, macam mana nak dapat kan Snipping Tools ni,
1-    pergi kat start (yang gambar windows tu).
2-    Klik All Program
3-    Then bukak folder accessories
4-    Kendian, klik kat snipping tools..
5-    Pastu, guna la, gunting mana bahagian yg nak kita capture kan..
Tapi cara ni, lebih kepada manual la.. kita akan wat satu2.. make sure masa buat tu, jangan terSKIP tutorial plak, kang tak jadi, banned blog aku pulak kan,, sapa nak jawab.. *pengsan

CARA DUA : GUNAKAN KEYBORD ANDA

ha, mesti macam tertanya2 kan, eh, guna keybord pon boleh wat print screen ke.. haiishh , apa plak tak boleh nya.. hehe.. caranya, mungkin lbih mudah dan ringkas dari yang cara satu td kot.. *maybe..

1-    Bukak page mana yang kita nak print screen kan..
2-    Then tekan button PRINT SCREEN  kat keybord anda, dy ada tulis kat atas sekali PrtSc,{dy ada kat bahagian atas keybord} (tekan tu)..
kedudukan button PrtSc bergntung pada jenama ladtop..
3-    Lepas dah klik kan, bukak la microsoft word ke, paint ke dll..
4-    Kendian, paste kan kat dalam microsoft word td (klu kita bukak microsoft word)
5-    Pastu, gunakan CROP untuk membuang segala bnda yang kita rasa xperlu.. hehe..
6-    Then, siap la printscreenn.. *sila teruja..

So, paham ke tak ni… lepas dah buat ni, mudah la skit keje kan.. nak wat kemahiran maklumat (bagi dak2 UM) pon senang kan..

So tnggu apa lagi, jom laju2 cuba tutorial ni… mesti puas hati punya.. hehe..

K la, terima kasih kepada yang masih setia pada blog aku ni.. hehe..
Moga ketemu lagi..

Bye2…

Psstt : bertahan entah aku ngn blogging ni.. haha
www.tips-fb.com
SILA TERUJA DENGAN LIKE ^_^

1 RENJATAN:

{ feat3 } at: 31 Oktober 2012 3:10 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

"aku dah buang ko dari list aku"
macam kenal jer statement nih...haha
mantap2,,,teruskan menulis :)))

Catat Ulasan

PLEASE CLICK ONE.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2010 ::: NIGHT STORY :::