Keblinger

Keblinger

I made this widget at MyFlashFetish.com.

heartbeat

nuffnang

:: UNTUK BERHENTI MEROKOK, AMALKAN 11 M ::

| Rabu, 2 November 2011

ASSALAMUALAIKUM..!!

TAK APA LA RAFQA,SABAR SAHAJALAH..

EHEM-EHEM.. hye semua.. selamat tengah hari kepad semua, yang baru-baru nak lunch tu.. selamat menjamu selera, dan kepada yang dah habis lunch tu, Selamat bekerja dan menjamu mata, (menjamu mata terus ke blog aku)..huhauahu…

Korang merokok..?? atau pernah-pernah mencuba nak merokok..?? atau dah terjebak dengan rokok..?? atau korang memang perokok tegar..?? tapi jauh di sudut hati korang nak berhenti merokok.. ern,, but tak tau caranya.. *muka berkobar-kobar..

Erm.. banyak sebenarnya tips untuk berhenti merokok yang telah dikongsi oleh belogger-belogger lain.. but kali ini, aku nak jugak share benda ni.. ak tak tau la dah ada belum, but aku rasa aku punya tips ni lain sikit kowt…

Sebelum itu, korang semua tahu kan, keburukan leih banyak daripada kebaikan tentang rokok ni..?? *eh ada kebaikan ke..??.. dan rokok juga, akan memendekkan usia korang dan orang sekeliling korang.. huhu… setiap sedutan, mengurankan setegah minit masa korang bernafas..hu.. agak bahaya…

anak muda tanpa rokok..
TIPS NAK BERHENTI MEROKOK.. mudah saje, amalkan 11 M (insyaAllah menjadi)

PERTAMA : Melengah-lengahkan..
Erm..ha.. aku taruk ni yang first la.. korang (perokok la) kalau feel-feel nak meokok tu, korang Cuban lengah-lengah kan o tangguhkan… mungkin mula-mula, tangguhkan 5 minit, esok 10 minit, lusan sejam..

Tapi jangan pula , hari ni lengahkan lima minit, esok tiga minit, lusa seminit.. macam tu, cuba setahun pun tak ada faedah.. buat habis beras je..huhu…

KEDUA : Menarik nafas panjang…
Erm.. nie, sebelum korang nak pergi capai rokok kat meja tu, korang try tarikh nafas panjang, cuba tenangkan diri korang.. tarik nafas secara tiga kali perlahan-perlahan.. jangan korang gopoh pulak tarik nafas tu..

Nanti bila dah tenang, hilang sikit nafsu nak merokok tu… huhu.. tapi jangan korang tarik nafas tyme korang sedut asap rokok tu.. mahu mati korang tersedak.. muahaha..

KETIGA : Minum air masak..
Minum air masak bergelen-gelen.. dan cuba elakkan daripada meminum minuman berKAFFEIN, macam nescafe dan lain.. itu tak bagus.. minum air masak je banyak-banyak… sekurang-kurangnya, 8 gelas sehari k..

Say no to caffeine..ngeh ngeh ngeh..

KEEMPAT : Menyibukkan diri..
Haha.. ni penting gak ni, kalau korang dah taka da benda nak buat korang mesti rasa nak merokok kan, so korang wat la kerja apa-apa yang boleh dibuat, basuh kereta ke, berblogging ke, kemas bilik yang kemas sangat tu.. susun selipar.. tapi korang jangan duduk lepak melangut, sampai korang leh ingat nak merokok..

Make something yang boleh mengelakkan korang dari merokok…

KELIMA : Menjauhkan diri..
Korang kene jauhkan diri korang daripada kawan-kawan o kawasan-kawasan orang merokok.. erm.. jauh kan.. kalau ada kawan-kawan korang yang merokok, dank orang dalam usaha nak berhenti merokok, jangan hampiri mereka..

Hampiri mereka ketika mana mereka tidak merokok sahaja.. faham..!!~~

KEENAM : Mengunyah sesuatu..
Erm.. mengunyah sesuatu yang berangin.. macam gula-gula getah.. gula-gula hacks.. dan elakkan daripada korang mengunyah benda yang manis macam lollipop.. o seangkatan dengan nya….

KETUJUH : Membasuh tangan..
Sering kali korang membasuh tangan…yela.. nanti bila korang dah basuh tangan, korang mesti tak nak merokok lagi.. coz rokok tu kan kotor… *ehh, korang kan dah tau rokok tu kotor, yang korang g hisap lagi wat pa..??

Sebab aku perhatikan, lepas merokok mesti dia basuh tangan…hee. So basuh tangan selalu k..

KELAPAN : Mandi dengan kerap..
Kan biasa nya lepas kita mandi kita rasa segar.. so feeling nak merokok tu akan hilang dengan sendiri nya.. cuba korang try, bila nak merokok je, korang g laju-laju mandi.. mesti tak nak merokok lepas mandi tu..

Practice la.. jangan baca je aku tulis ni..huhu..

KESEMBILAN : Merengankan otot..
Erm….ni more kepada senaman ringan la.. dan korang buat senaman ringan ni bila time mengantuk.. coz ramai merokok kadang-kadang nak hilang mengantuk kan… tolak tepi rokok tu, dan buat rengangan badan semampunya…

Nanti hilang la mengantuk.. bukan nya suruh lari pusing KLCC enamplohdua kali untuk regangkan otot… erm… korang sendiri tau kan caranya…ke nak aku wat tutorial..?? muahaha..

KESEPULUH : Memohon doa..
Ini penting sekali.. banyak kan berdoa kepada Allah, agar dipermudah kan jalan untuk berhenti merokok… berdoa agar ditingkat kan azam, memohon ketabah dan dijauhkan daripada orang-orang yang mendorong kepada rokok ni…

Doa jangan tak doa..

KESEBELAS : Mind set..
Ini agak penting… korang kene set kan minda kroang, bahawa aku nak berhenti merokok.. bila nak merokok je, ingat benda tu.. nanti secara automatic, dia akan mengelakkan kita daripada merokok.. tahan sikit nafsu tu ok..

Aku bukan la perokok, dan tidak pernah mencuba untuk meroko.. dan aku disini sekadar untuk membantu mereka yang bekeinginan untuk berhenti merokok.. jadi dengan aku meng-share benda ni, korang dapat la something dan meningkat kan usaha korang ke  arah yang lebih baik..

Kita cuba sikit-sikit.. lama-lama akan jadi bukit.. mula-mula akan rasa payah..tapi dah lama-lama ok la tu… memang bukan senang untuk berubah,tapi setiap manusia harus diberi peluang kedua.. so yang dah terjebak tu….

Berubah la k… jangan kita menyesal dikemudian hari…

KatakanTAK NAK pada ROKOK..

Jaga- diri-hiasi-peribadi

Bbyyeee..

Nota mulut : orang yang tak merokok tetapi duduk bersama perokok lebih banyak menghirup asap rokok yang bahaya itu daripada perokok..


www.tips-fb.com
SILA TERUJA DENGAN LIKE ^_^

4 RENJATAN:

{ **::CIKNUURUL::** } at: 3 November 2011 6:31 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

yeah!,.btol,.CN yg kat dalam rumah ni,rase sesak napas,.lame2 bukan smoker yg dapat sakit,org yg menghidu ni ha yg teruk menanggungnye,.huih,.

{ Rafqa firdaus } at: 3 November 2011 8:04 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

erm..betul tu CN.. erm.. perokok hnya akan menghidu 30% daripada asap rokok itu, dan selebih nya adalah untuk orang disekeliling nya.. so beware..

{ armouris } at: 4 November 2011 6:44 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

lagi info tentang rokok di SIHAT SELALU - Berhenti Merokok Dengan Rokok Elektronik

{ Rafqa firdaus } at: 4 November 2011 8:27 PG berkata... [GATAL NAK KOMEN]

elok ke rokok elektronik nie..??

Catat Ulasan

PLEASE CLICK ONE.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2010 ::: NIGHT STORY :::